Icon 76x76

Rondreizen in Tanzania

Wil je van A naar B? Er  zijn verschillende manieren om je gemakkelijk te vervoeren, denk aan de taxi, lokale bussen, huurauto’s, ferries of vliegen.

Taxi

Op de meeste luchthavens, busstations, treinstations en winkelcentra binnen de stadsgrenzen kun je relatief eenvoudig een taxi vinden. Tanzaniaanse taxi’s zijn wit, of hebben witte kentekenplaten, en kunnen vanaf de weg worden aangehouden, maar het is het gemakkelijkst om uw hotel of restaurant te vragen er een voor u te regelen. Tanzaniaanse taxi’s hebben geen meter, dus u moet altijd over een prijs onderhandelen voordat u er in stapt.

Lokale bussen (Daladala)

Lokale bussen (dala dala’s) zijn een goedkope manier om door de steden van Tanzania te reizen, voor slechts 500 Tsh per rit, maar enige kennis van de Swahili-taal is vereist. Als je een dala dala neemt, verwacht dan dat je met je buren kunt omgaan, want het zal een krappe en hobbelige rit worden. Let in deze bussen goed op uw portemonnee en mobiele telefoon.

Bussen over land zijn een voordelige optie om van stad naar stad door heel Tanzania te reizen, maar het kunnen extreem lange en oncomfortabele reizen zijn vanwege de slecht onderhouden wegen. Verwacht in veel bussen geen airconditioning of toilet aan boord – veel landbussen zijn vrij eenvoudig en staan erom bekend langs de kant van de weg kapot te gaan. Je hebt onderweg verschillende mogelijkheden om naar het toilet te gaan of eten te halen bij verschillende haltes en het is een goed idee om je tas of rugzak mee te nemen als je uit de bus stapt.

De dala dala – een gedeelde minibus die een beetje opereert als een lokale busdienst – is alomtegenwoordig in Tanzania. Deze pittige kleine minibussen zijn een geweldige manier om door het land te reizen en de Tanzaniaanse cultuur te ervaren, maar ze zijn vaak overvol. Vermijd de voorstoelen naast de bestuurder, aangezien aanrijdingen vaak voorkomen. Hoewel veel dala dala’s op vaste routes rijden, hebben ze de neiging om overal te stoppen voor drop-offs en pick-ups.

Als je snel ergens moet zijn, overweeg dan om een bodaboda (motortaxi) te nemen. Het is een goedkope en snelle manier om je te verplaatsen, maar ook behoorlijk gevaarlijk. Chauffeurs dragen zelden extra helmen voor passagiers, en het is niet onbekend dat een chauffeur twee duopassagiers tegelijkertijd vervoert.

Voor een veiligere lokale reis is de bajaji een uiterst handig vervoermiddel in Tanzania. Deze tuktuk’s, geïmporteerd uit India, zijn in feite overdekte motorfietsen die op drie wielen rijden. Ze komen veel voor in steden, maar misschien vind je ze niet in meer landelijke gebieden. Ze hebben ook de neiging erg stoffig te zijn omdat de cabine gedeeltelijk open is.

Huur een auto

Als je besluit om zelf te rijden binnen stedelijke gebieden, moet je de verkeersregels, parkeervoorschriften en mogelijke risico’s kennen. Carjacking komt niet vaak voor, maar het komt voor dat dieven waardevolle spullen stelen uit niet-afgesloten voertuigen en door open ramen bij verkeerslichten, dus houd je ramen gesloten en deuren op slot tijdens het rijden.

Voor rijden in het hele land wordt aanbevolen om een 4×4-voertuig met huurverzekering en een lokale simkaart voor uitgaande gesprekken te nemen voor het geval uw voertuig pech krijgt. Wegen tussen steden kunnen extreem geïsoleerd zijn, dus probeer ’s nachts niet de weg op te gaan. Als je wel gaat rijden zorg voor voldoende voedsel, water en benzine.

Houd er rekening mee dat bussen kunnen proberen om je in te halen en dat tegemoetkomende voertuigen jouw rijstrook zullen oprijden om andere auto’s te passeren. Rijd bij een ongeval naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen.

Veerboten en watertaxi's

Veerboten en watertaxi’s vervoeren passagiers van het vasteland naar de eilanden Unguja (Zanzibar) en Pemba, en tussen de verschillende eilanden in de Zanzibar-archipel. Azam Marine is een van de vele bedrijven die passagiers vervoeren tussen Dar es Salaam en Zanzibar. Tickets voor de veerboot moeten meestal in Amerikaanse dollars of Tanzaniaanse shillings worden betaald.

Vliegen

Tanzania heeft drie internationale luchthavens die worden bediend door een breed scala aan internationale en regionale luchtvaartmaatschappijen (met bijzonder goede verbindingen naar andere delen van Afrika en de Golf). Dare es Salaam (internationale luchthaven Julius Nyerere) is de drukste internationale hub, met aansluitende vluchten naar regionale luchthavens en particuliere landingsbanen in heel Tanzania.

De internationale luchthaven van Kilimanjaro (tussen Arusha en Moshi in het district Hai) staat bekend als de ‘Gateway to Africa’s Wildlife Heritage’ en wordt bediend door vluchten vanuit een handvol landen in Europa en het Midden-Oosten, plus lokale hops en chartervluchten van en naar het noorden De nationale parken van Tanzania.

Abeid Amani Karume International Airport in Zanzibar trekt reizigers aan die op zoek zijn naar wit zand, blauwe luchten en warme oceaanwateren, met veel verbindingen naar Afrikaanse hoofdsteden en het Midden-Oosten, en seizoensgebonden vluchten vanuit Europa.

Binnenlandse Tanzaniaanse luchtvaartmaatschappijen zoals Air Tanzania en Coastal Aviation voeren dagelijkse vluchten uit van grote steden naar populaire toeristische centra zoals Arusha, Zanzibar, Mafia Islands, Mwanza, Pemba en Iringa. Sommige kleinere steden en eilanden ontvangen minder frequente lijnvluchten met kleine vliegtuigen met beperkte bagagevrijdom.